Ildpot

Ildpot

Stentøjsserien Ildpot blev i 1976 resultatet af et ønske fra Royal Copenhagen om et stel, der kunne gå direkte fra fryseren, ind i ovnen og videre hen på middagsbordet. Kvinderne var kommet på arbejdsmarkedet, så fremstilling og servering af aftenmåltidet, skulle være let og overskueligt.
Det var dog ikke tidligere lykkedes at fremstille skåle og fade, der kunne klare de store temperaturudsving, men Ildpot skulle blive det første stel.

Ildpot blev fremstillet i Cordierit, som er et magnesiumholdigt mineral, der har en meget lav varmeudvidelse og derfor er særdeles velegnet til temperetursvingninger. Materialet kunne ikke glaseres og forblev derfor uglaseret, hvilket Grethe synes var smukt. Som ny fremstod Ildpot rent og organisk, men fik ved gentagen brug et råt udtryk med en gylden, næsten sort patina.
Grethe undersøgte nøje, hvordan Ildpots dele skulle udformes for at udnytte pladsen bedst i forbrugernes ovn. Hun gennemprøvede alle delene i sit eget køkken, for at sikre, at de alle var fuldt funktionsdygtige.
Der kom 25-30 forskellige dele: gryder, låg, postejforme, fade, skåle – Alle kunne de sættes på komfuret, gå i fryseren, sættes i ovnen og derefter direkte på bordet.

I starten solgte stellet ret godt på trods af den høje pris, men så kom engangsaluminiumsfoliebakkerne og dækkede forbrugerens behov samtidig med, at det kunne kasseres efter brug.

Grethe blev for Ildpot hædret med ID-Prisen i 1976.

Ildpot var i produktion hos Royal Copenhagen fra 1976 og ca. 10 år frem.
Det er den dag idag en efterspurgt klassiker, som er svær at få fat i på antik markedet.

Produceres ikke i dag.